Wat is spierhypertrofie?

Wat is spierhypertrofie?

Hypertrofietraining is een vorm van krachttraining waarbij de spieromvang toeneemt. Hypertrofie kennen we vooral vanuit de fitness. Dit komt doordat één van de meest zichtbare vormen van orgaanhypertrofie plaatsvind in skeletachtig spierweefsel. Hypertrofie is een toename in de omvang of massa van spiervezels.

Wat is hypertrofie op celniveau?

Op celniveau is hypertrofie is te omschrijven als een toename in de grote (omvang) van weefsels en organen. Dit is het gevolg dat de afzonderlijke cellen meer water en bouwstoffen opnemen waardoor het volume van die cellen toeneemt. Door die volumetoename wordt ook de omvang van het totale weefsel (orgaan) groter.

Hypertrofie is het tegenovergestelde van atrofie. Hierbij nemen weefsels en organen juist af, als gevolg van een verkleining van het celvolume.

Hypertrofie en krachttoename

Spiergroei, of chronische hypertrofie zorgt niet alleen voor een grotere omvang van het spierweefsel. Het is ook verantwoordelijk voor een toename in de kracht van de spieren, na een periode van krachttraining. Chronische hypertrofie is toe te schrijven aan 3 veranderingen in het spierweefsel:
 • Een toename in de grootte van bestaande spiervezels (muscle fibers), ook wel vezel hypertrofie genoemd.
 • Een toename in het aantal spiervezels (spierhyperplasie)
 • Beide

 • Hoe wordt hypertrofie veroorzaakt?

  Bij getrainde sporters wordt vezel hypertrofie gestimuleerd door krachttraining waarbij de spiereiwit synthese toeneemt. Deze eiwitsynthese wordt bevorderd door direct na de krachttraining voldoende eiwitten en koolhydraten in te nemen. Net als dat het testosteronniveau van invloed is op de hoeveelheid spiermassa die ontstaat.

  Wat gebeurt er bij vezel hypertrofie (fiber hypertrofie)?

  Bij spiervezel hypertrofie treden er een aantal veranderingen op in het spierweefsel (of liever gezegd in de spiercellen zelf). Een vergroting van de spiervezels (de bouwstenen van spierbundels) is het gevolg van:
  • Een toename in het aantal myofibrillen
  • Meer actine en mysosine filamenten (de eiwitten/bouwstenen van spiervezels)
  • Een toename van het sacroplasma
  • Meer bindweefsel

  Als gevolg hiervan neemt de kracht en het uithoudingsvermogen van de spieren toe.
Reactie plaatsen