Sterk worden van spinazie eten?

Sterk worden van spinazie eten?

Spinazie is een superfood dat vol zit met voedzame nutrienten en daarnaast ook nog weinig calorieën bevat. Donkere bladgroenten zoals spinazie zijn belangrijk voor het sterk houden van je botten, en daarnaast draagt spinazie bij aan een gezond haar en een stralende huid.

Spinazie bevat zowel eiwitten, mineralen vitaminen, maar waar spinazie misschien wel het meest om bekend staat is het hoge ijzer gehalte. De mogelijke gezondheidsvoordelen van het eten van spinazie zijn onder andere het verlagen van het risico op kanker, het verlagen van de bloeddruk, het verbeteren van de botkwaliteit en daarnaast zijn er mogelijk nog meer gezondheidsvoordelen.

Wordt je sterk van het eten van spinazie?

100 gram rauwe spinazie bevat 15 calorieën, 2,5 gram eiwitten, 0,6 gram koolhydraten en maar 0,3 gram vet. De meeste calorieën in spinazie zijn dus afkomstig uit eiwitten.  Spinazie is rijk aan kalium, calcium, magnesium en bevat ook ijzer. Daarnaast bevat spinazie relatief veel vitamine A, 0,8 gram per 100 gram spinazie.

Spinazie kennen we natuurlijk allemaal van Popeye, die na het eten van spinazie opeens bovennatuurlijke krachten kreeg. Maar om sterk te worden moet je geen spinazie eten. Veel beter kun je eiewitrijk voedsel nemen. Eiwitten bestaan uit aminozuren en laten je spieren nu net uit aminozuren zijn opgebouwd.

De popeye-mythe is ontstaan doordat men dacht dat spinazo zo’n 40 mg ijzer per 100 mg zou bevatten, maar men heeft zich met de komma vergist, waardoor er van die 40 mg maar 4,1 mg overblijft. Het misverstand is ergens toch wel te begrijpen omdat van alle baldgroentes spinazie wel een hoog ijzergehalte heeft.

Welke mineralen bevat spinazie?

Ijzer is een belangrijk mineraal dat ervoor zorgt dat je lichaam hemoglobine kan aanmaken. Hemoglobine is een werkzaam eiwit dat voorkomt in rode bloedcellen – en dat verantwoordelijk is voor het transporteren van zuurstof door het lichaam. Een tekort aan ijzer kan in belangrijke mate bepalen hoe efficiënt het lichaam zijn energie gebruikt.

Spinazie bevat ongeveer 120 gram calcium dat goed is voor de botabsorptie en daarmee voorkomt dat de botmassa afneemt. Echter het calcium dat in spinazie aanwezig is wordt moeilijk door het lichaam geabsorbeerd doordat spinazie een hoog gehalte aan oxalaat heeft. Oxalaat is een chemische stof die in planten gevormd worden als de koolhydraten niet goed worden geoxideerd. Het oxolaat bindt aan het calcium waardoor het niet door het lichaam kan worden opgenomen.

Desalniettemin is spinazie rijk aan het mineraal magnesium. Dit mineraal is verantwoordelijk voor het energiemetabolisme, het behouden van spiermassa, het functioneren van het zenuwstelsel, het reguleren van het hartritme en een gezond immuunsysteem. Ook heeft magnesium een belangrijk rol in honderden biochemische reacties die in ons lichaam plaatsvinden.

Spinazie en de gezondheidseffecten

Net zoals ongeveer alle overige groenten en fruit heeft ook spinazie vele gezondheidsvoordelen. Hierbij de belangrijkste op een rijtje:
  • Spinazie helpt tegen een hoge bloeddruk, dit komt door de hoge hoeveelheid kalium. Mensen met een hoge bloeddruk kunnen spinazie eten. Het eten van spinazie doet de effecten van natrium (belangrijk mineraal dat hoge bloeddruk veroorzaakt) in het lichaam namelijk teniet. Een lage inname van kalium kan net zo goed als een hoge natriumcomsumptie een risicofactor zijn in het ontwikkelen van een hoge bloeddruk.

    Andere groenten die een hoog kaliumgehalte hebben zijn: tomaten, sinaasappels en aardappelen.

  • Gezonde botten: een lage inname van vitamine K wordt vaak geassocieerd met een hoger risico op botfracturen. Voldoende vitamine K consumptie is belangrijk voor stevige botten doordat het de calciumabsorptie verbeterd, en het de urinaire uitscheiding van calcium vermindert.

  • Gezonde huid en haar: spinazie bevat veel vitamine A. Deze vitamine is verantwoordelijk voor de productie van talg, wat het haar gehydrateerd houdt. Vitamine A is verder noodzakelijk bij de groei van alle lichaamseigen weefsels, inclusief de huid en het haar. Een ijzertekort komt vaak voor bij mensen die last hebben van haar uitval. Door voldoende spinazie te eten kan dit voorkomen worden.

  • Om de lijst nog compleet te maken: spinazie helpt ook bij het tegengaan van kanker, astma en helpt bij diabetesbehandeling.

 Spinzie eten

Groene smoothieSpinazie is een veelzijdige groente dat zowel rauw als gekookt gegeten kan worden. Verse spinazie is natuurlijk het lekkerst (en het meest gezond), maar je kunt ook ingevroren (blad)spinazie eten.

Spinazie kun je gebruiken in pasta’s, rauw door de salade of in ovenschotels. Maar wat ik persoonlijk ook lekker vind is een groene smoothie met spinazie, peer, appel en komkommer bijvoorbeeld. Daarnaast gebruik ik ook altijd een handjevol verse spinazie door een omelet. Eetsmakelijk.
Reactie plaatsen