Diëten, er zijn er talloze van. Waar je bij het ene dieet geen koolhydraten ‘mag’ eten (bijvoorbeeld eiwit-diëten), daar eet je bij een volgend dieet juist alleen maar koolhydraten. Er zijn diëten waarbij je ongeveer wordt uitgehongerd en diëten waarbij je veel mag eten. Kortom keuzemogelijkheden genoeg.
In ongeveer 8 van de 10 gevallen volg je een dieet omdat je wilt afvallen. Sommige mensen doen het omdat ze het leuk vinden, en proberen iedere keer weer een ander dieet. Echter, het merendeel van degenen die diëten, streeft toch echt naar wat kilootjes lichter”, het verbranden van vet, en die strakke buikspieren.
Gezond leven kan ook zonder dieet
Als je echt gezond wilt gaan leven dan doe je dit niet door op dieet te gaan, jezelf uit te hongeren, geen vetten en koolhydraten meer te eten, alleen maar eiwitshakes te nemen of alles af te wegen wat je eet. Een dieet is een door een diëtist op maat gemaakt voorgeschreven voedingsadvies voor één specifiek persoon. Daar waar een personal trainer een op maat gemaakt trainingsschema met je maakt en je één-op-één begeleid tijdens het trainen, daar helpt een diëtist je met het bewust worden van je voedingsgewoontes.
Zomaar een dieet volgen om af te valen, is vaak niet succesvol. Net als naar de sportschool gaan maar eigenlijk niet weten hoe en welke spier(groepen) je moet trainen om gewicht te verliezen.
Diëten is niet meer dan een korte termijn resultaat
Het gevaar van diëten is dat het de focus legt op wat je allemaal niet mag eten. In het begin gaat het diëten goed doordat je er toe kunt zetten, je verbaast je jezelf dat je al zoveel kilo kwijt bent. Maar na een tijdje komen de recepten je neus uit en kost het je veel meer moeite. Je resultaat stagneert, en je denkt bij jezelf ik stop ermee en ga weer gewoon eten, dit dieet werkt ook al niet. Je wordt weer zwaarder en daar is ie weer, het bekende jojo-effect. Alle moeite weer voor niks geweest. Alle afgevallen kilo’s lijken als sneeuw voor de zon weer zijn te verdwenen.
De reden waarom diëten alleen op korte termijn resultaat geeft, en dus niet werkt is dat je ten eerste juist zin krijgt in alles wat je niet mag eten. Het is namelijk lastig om voor een langere periode jezelf te dwingen bepaalde dingen niet te eten. Ten tweede zijn er allerlei tekorten die als gevolg van het diëten in je lichaam ontstaan. Doordat je bepaalde voedingsstoffen (koolhydraten, vetten en eiwitten), vitaminen en mineralen juist wel of (bijna) niet eet is je hormoonhuishouding uit balans geraakt waardoor je meer kilo’s aankomt dan dat je in eerste instantie bent afgevallen.
Diëten is eigenlijk een continue strijd met wat je niet mag eten en wat je juist wel moet eten. Het is veel beter om een gezonde levensstijl aan te nemen die bij jouw past.
Waarom werkt diëten niet?
Je lichaam is continu bezig met allerlei processen in balans te brengen. Denk hierbij aan het reguleren van je lichaamstemperatuur, het aanpassen van je hartslag en bloeddruk, het reguleren van je stofwisseling en het op orde houden van je bloedsuikerspiegel. Het in balans houden van de zelfregulerende processen van je lichaam wordt ok wel homeostase genoemd. Dit is een chemisch en fysiologisch evenwicht waarin het lichaam in balans is.
Als je wilt afvallen verstoor je de balans (homeostase) in je lichaam. In de eerste paar weken van het afvallen kun je veel gewicht verliezen. Maar je lichaam is slim genoeg om te merken dat het energieverbruik (door o.a. beweging en lichaamseigen processen) ten opzichte van de energie-inname (via voedsel) uit balans is geraakt. Je lichaam streeft naar evenwicht, dus gaat het de stofwisseling vertragen zodat je lichaam minder energie verbrandt. En je raad het al…. Je komt weer aan.
Personal training: de 7 belangrijkste voordelen op een rijtje
op 07 Oct 2013