Krachttraining wordt allang niet meer alleen door 'topsporters' uitgevoerd. In de sportschool is het trainen met (zo veel mogelijk) gewicht(en) voor veel gym freaks interessanter dan op een hometrainer zitten. Trainers, fysiotherapeuten, fitness-instructeurs, ze zijn allemaal bezig met het opstellen en het laten uitvoeren van krachttrainingsprogramma's. Zowel in het kader van het opbouwen van spiermassa, het verhogen van de vetverbranding, het versterken van lichaamsdelen als het functieherstel en functieverbetering.

Krachttraining heeft lang niet alleen maar te maken met het trainen met gewichten. Krachttraining is elke oefenvorm waarbij een sporter een door hem of haar als groter dan normaal ervaren verstand ondervindt. Deze weerstand kan er zijn in de vorm van een zwaar belanden haltestang bij maximaalkracht training bij een squat, of het bankdrukken, maar net zo goed een door het eigen lichaamsgewicht gemaakte push-up.

Er is nogal een verschil tussen het trainen met een maximaal gewicht of met eigen lichaamsgewicht. Hoe zwaarder het gewicht, hoe minder herhalingen er gemaakt kunnen worden, hoe lichter het gewicht hoe makkelijker de oefening uitgevoerd kan worden en hoe langer het duurt voor er (enige) vermoeidheid optreedt.

Op deze pagina lees je informatie over de verschillende soorten krachttraining.
  • Trainen voor spieruithoudingsvermogen (<67% 1RM, >12 herhalingen, 2-3 sets en <30 seconden rust)
  • Hypertrofie (67-85% 1RM, 6-12 herhalingen, 3-6 sets, 30-90 seconden pauze
  • Power training
    - single event: (80-90% 1RM, 1-2 herhalingen, 3-5 sets, 2-5 minuten pauze)
    - multiple event: (75-85% 1RM, 3-5 herhalingen, 3-5 sets, 2-5 minuten pauze)
  • Kracht (>85% 1RM, <6 herhalingen, 2-6 sets, 2-5 minuten pauze)