Hoe meet ik (zelf) mijn hartslag?

Hoe meet ik (zelf) mijn hartslag?

Het is belangrijk dat je je rusthartslag ’s ochtends direct nadat je wakker bent meet. Op die manier heb zorg je voor consistentie, en kan je rusthartslag je veel informatie geven (zoals je hierboven hebt kunnen lezen). Als je op onregelmatige tijden je rusthartslag meet dan kunnen allerlei factoren je rusthartslag beïnvloeden. Heb je net gegeten, gesport, boodschappen gedaan etc. dan kan dit invloed hebben op je hartslag op dat moment.

Hartslag meten met een hartslagmeter

Het meest nauwkeurige is om je hartslag met een hartslagmeter te meten. Doe de borstband om (maak deze altijd een beetje nat), ga (met je benen en armen gestrekt) liggen en wacht tot het moment dat je hartslag redelijk constant blijft. Je kunt je hartslag opnemen door de stopwatch functie een halve minuut aan te zetten, of je kunt het aflezen van je (sport)horloge.

Ook zonder horloge kan je je hartslag meten, dit is minder nauwkeurig maar geeft wel een aardige indicatie. Je kunt op twee plekken je eigen hartslag meten, dat is in de half of aan de pols. Dit zijn twee plekken waar de slagaders voelbaar zijn, ze hebben hetzelfde ritme als het samentrekken (pompbeweging) van het hart.

Hartslag meten in de hals:

  • Ga rustig zitten rusthartslag in hals meten
  • Houd je wijsvinger en middelvinger tegen elkaar
  • Leg beide vingers links of rechts van de adamsappel – net iets onder je kaak  (zoek even de juiste plek als je niet direct een kloppende beweging voelt).
  • Zet een timer aan (of tel zelf). Doe dit 20 seconden en tel het aantal kloppingen dat je voelt. Vermenigvuldig dit met 3 en je hebt je rusthartslag (of tel 30 seconden en vermenigvuldig met 2 – of tel een minuut lang).

Hartslag meten aan de pols:

rusthartslag in pols meten
  • Draai de hand met de handpalm naar boven
  • Houd de wijsvinger en middelvinger van de andere hand tegen elkaar
  • Leg beide vingers op de plek net onder je duim – op de plek waar de duim overgaat in de pols. Precies onder de plek van de duim op je pols.
  • Het tellen kan op dezelfde manier als in de hals.

 
Reactie plaatsen