Wat is het nut van aërobe intervaltraining?

Wat is het nut van aërobe intervaltraining?

Een veel gebruikte trainingsmanier om het aerobe vermogen te vergroten zijn aerobe intervallen. Aerobe intervallen zijn interval sessies die op zo’n manier gemanipuleerd worden dat – hoewel je op een hogere snelheid hardloopt – de adaptatie en metabolische stressreactie van het lichaam een aerobe zijn. Om dit te bereiken zijn de intervalafstanden heel kort, met ook korte rustperiodes tussen de intervallen in. Het totale trainingsvolume is laag en mogelijk zijn er ook lange rustperiodes tussen de intervalsets.

Hoewel de trainingsdetails afhangen van het resultaat, zijn de intervalafstanden normaal gesproken niet langer dan 600m, vaak tussen de 100m-200m. Hoewel de snelheid hoger is dan normaal bij een aerobe training, kunnen de snelheden zo hoog zijn als 800m wedstrijdtempo
(voor topatleten). Waarbij de benefits bijna geheel vanuit het
duurvermogen komen.

Aërobe intervallen waarbij de afstanden kort gehouden worden zijn met name geschikt voor middenlange afstand atleten (800m-1500m lopers), doordat het tempo dicht tegen het wedstrijd tempo  aanligt en toch een aëroob karakter heeft. Aërobe intervallen zijn een goede manier om te werken aan de aërobe support voor deze afstanden.

Aërobe intervallen voor langeafstandslopers

Voor langeafstandlopers geldt dat de aerobe intervallen op wedstrijdintensiteit gelopen kunnen worden, zonder de negatieve trainingsstress van een zware training. Als je traint voor een 10km, een halve marathon of zelfs een marathon zijn aerobe intervallen iets langer (vaak tot maximaal 4-6 minuten). Deze vorm van aerobe intervaltraining kan dan dienen als een ‘maintenance workout’ oftewel het onderhouden van je duurvermogen. Worden de intervallen langer dan spreek je over tempo blokken (een tempo training).

 

De kortere intervallen (waarbij de intensiteit aëroob blijft, dus met
zuurstof) zijn geschikt om het lichaam te trainen het aangemaakte
lactaat als brandstof te leren gebruiken, en door de korte pauze
het herstel te bevorderen. Lactaat kan namelijk als energiebron
gebruikt worden in de lactaat shuttle. Een van de doelen van intervaltraining is namelijk het lactaat leren gebruiken als brandstof op hogere intensiteiten. De beste manier om dit te doen is via zogenaamde ‘alternation trainingen'.
Reactie plaatsen