Wat is een tempo-training?

Wat is een tempo-training?

Een tempo training wordt ook wel een treshold training of een steady state run genoemd. Een tempo training is een training waarbij je de inspanning een langere tijd volhoudt. De duur van een tempo training kan zo kort zijn als 10 minuten op een hoge snelheid, alsook 70 minute op een langere intensiteit.

De trainingsintensiteit kan erg gevarieerd zijn tijdens een tempo training. Bij de kortere tempo’s loop je bijvoorbeeld op 10km tempo. Terwijl langere tempo blokken rondom het marathon tempo of zelfs nog langzamer gaan. De intensiteit varieert dus met het doel van de training.

Om verwarring te voorkomen, met het woord tempo wordt een langdurige inspanning op een voorgenomen intensiteit bedoeld. Of het nu om gaat om treshold (halve marathon snelheid) intensiteit, marathon snelheid of een lange steady duurloop. Met tempo wordt dus geen snelheid bedoeld, zoals 5 minuten per kilometer, maar de duur van een bepaalde intensiteit.

De intensiteit van een tempo training is vaak het moeilijkste om onder controle te houden tijdens tempo runs. Voor bijna iedere intensiteit geldt dat de snelheid langzaam genoeg is zodat de hardloopsnelheid comfortabel hard aanvoelt.
Reactie plaatsen