Waarschijnlijk kan je met ontelbaar veel redenen waarom je niet zou kunnen hardlopen. Je hebt een slechte conditie, te weinig tijd, het is ’s avonds donker. Je bent moe na een dag hard werken, er is geen geschikte plek om te lopen. Je hebt er het lichaam niet voor, of weet niet hoe je moet beginnen met hardlopen. Voor al deze excuses: hoe weet je dat zonder dat je het geprobeerd hebt, en langere tijd hebt volgehouden?
Het mooie van hardlopen is dat iedereen het kan, van jonge kinderen tot mensen op leeftijd. Van topatleten tot mensen met een minder goede conditie, en van beginners tot aan geroutineerde marathonlopers. Letterlijk verandert hardlopen het leven van sommige mensen (met name door de endorfines die worden aangemaakt).
Hier zijn 13 redenen waarom ook jij zou moeten beginnen met hardlopen.
1. Je kan overal hardlopen. Hardlopen is een makkelijke sport, je kunt het letterlijk overal doen. Stap de deur uit en je zult merken dat met een beetje creativiteit iedere plek geschikt is om te lopen. Of je nu midden in de stad woont, of dichtbij een bos of de duinen…
2. Om een doel te behalen. Als je meedoet aan hardloopwedstrijden of gewoon lekker voor de lol loopt, dan weet je wat voor het gevoel het je geeft als je klaar bent met je training. Ik hoef je niet uit te leggen hoe goed het voelt om een doel vast te stellen, en deze te behalen. Of dit nu is om voor het eerst een marathon te lopen, of 5 km onafgebroken achter elkaar te kunnen lopen.
3. Hardlopen is gezond. Hardlopen is gezond voor je. Er zijn talloze onderzoeken die hardlopen in verband brengen met het verbeteren van je algehele gezondheid, fitheid en conditie. Zelfs bij enkele keren per week zou hardlopen ervoor kunnen zorgen dat je langer leeft.
4. Doordat je kan afvallen. Loop je regelmatig hard, heb je een actieve, gezonde en bewuste levensstijl, en let je op je voeding dan is hardlopen een goede manier om calorieën te verbranden. Hardlopen is een sport waarbij je niet alleen je benen gebruikt, de rest van je lichaam (armen, buikspieren) ondersteunen je benen in de loopbeweging.
5. Om meer energie te krijgen. Hoewel je misschien in het begin denkt dat hardlopen je alleen maar energie kost, gaat het je echt energie opleveren. Helemaal als je ’s ochtends een stukje gaat hardlopen, je gaat jezelf gedurende de dag een stuk energieker voelen. Niet alleen hardlopen, ook andere fysieke activiteit zorgt voor een verhoogd energieniveau.
6. Doordat je ontspant. Tijdens het hardlopen komen er verschillende stofjes vrij, die ook vrijkomen bij het gebruik van stimulerende middelen zoals cocaïne. Endorfines zijn de belangrijkste stoffen die in de hersenen worden aangemaakt. Deze lichaamseigen hormonen zorgen voor een gelukkig, onoverwinnelijk gevoel na je training. Dit gebeurt misschien niet in de eerste week, of eerste twee weken. Maar veel hardlopers die meerdere keren per week hardlopen, raken niet voor niets verslaafd….
Tijdens het hardlopen kan je alle stress achter je laten en even met je zelf bezig zijn. Het is een goede manier van ontspanning, waarbij je op een actieve manier rustig wordt en de drukte even kan vergeten.
7. Doordat je beter gaat slapen. Regelmatige fysieke activiteit zorgt ervoor dat je sneller in slaapt valt. Ook de kwaliteit van je slaap is beter als je actief bent.
8. Hardlopen houdt je brein jong. Het leren van een nieuwe taal is niet de enige manier om je hersenen aan het werk te zetten. Om je brein jong en gezond te houden is hardlopen het beste medicijn. Zeker voor ouderen geldt dat fysieke activiteit heel belangrijk is in het tegengaan van cognitieve achteruitgang.
9. Om jehart gezond te houden. Het is niet voor niets dat de overheid dagelijks 30 minuten matig tot intensief bewegen aanbeveelt. Mensen met een zittend beroep hebben verhoogde kans op een hoge bloeddruk en cholesterol gehalte, echte killers voor je hart. Door te gaan sporten wordt het hart aan het werk gezet, en verbeterd de hartfunctie.
10. Je komt van de bank af. Hardlopen is natuurlijk bij uitstek een sport om lekker buiten te doen. Het liefst in de natuur, waar de vogeltjes buiten fluiten en je eindeloos over de mooie paden kan lopen. Maar ook in het park of zelfs door de stad. Hardlopen brengt je naar buiten, en dat beetje extra zuurstof kan je wel gebruiken als je de hele dag binnen zit…
11. Om sterker te worden. Van krachttraining weten we dat we er sterker van worden, maar onderschat ook het effect van hardlopen op je pezen, spieren, gewrichten en botten niet. Hardlopen is tenslotte ook een soort ‘bodyweight ofening’ waarbij je met alleen je lichaamsgewicht al een hoop kan doen om je botten sterker te maken en de kans op arthritis te verkleinen.
12. Om je verkoudheid tegen te gaan. Er zijn van die periodes dat iedereen verkouden lijkt, en ook jij de dans niet lijkt te kunnen ontspringen. Een actieve levensstijl, waar ook dagelijkse beweging in thuishoort, verbeterd je immuunsysteem, en daarmee ook de aanval op virussen.
13. Om het verschil te maken. Hardlopen is lang niet voor iedereen weggelegd.
Er zijn genoeg zieke mensen die niets lievers zouden willen als normaal kunnen sporten. Hardlopen is een uitstekende manier om geld bij elkaar te krijgen voor goede doelen. Veel (grote) hardloopwedstrijden maken hier ook gebruik van en bieden de mogelijkheid tot sponsoring of donaties.