Beginnen met hardlopen: de do’s and dont’s

Beginnen met hardlopen: de do’s and dont’s

Beginnen met hardlopen is makkelijker dan je denkt. De redenen om te beginnen met hardlopen kunnen van persoon tot persoon verschillen. Voor het verbeteren van je conditie, afvallen door hardlopen, als ontspanning, of gewoon omdat het leuk is. In het e-book beginnen met hardlopen, vind je een 12 weken durend schema, na 12 weken ben je in staat om onafgebroken 5 km te hardlopen.

Onthoud: het is nooit te laat om te beginnen met hardlopen. Het is vaak een drempel waar je even overheen moet. Daarom hebben we hier wat do’s en dont’s voor je op een rijtje gezet zodat je geen excuus meer hebt om niet te starten met hardlopen.

De do’s om te beginnen met hardlopen

Hardlooptip 1: Loop samen


Door met z’n tweeën of in een groep te lopen, sta je er niet alleen voor. Iedere hardloper, beter gezegd, iedere sporter heeft wel eens geen zin om te trainen. Dat is heel normaal. Als je afgesproken hebt om te gaan hardlopen zal je niet zo snel de telefoon pakken om af te bellen.

Hardlooptip 2: Varieer in je training en route


Kies niet steeds voor hetzelfde rondje. Daag jezelf uit, zoek nieuwe routes en blijf uitgedaagd. Je zult merken dat hierdoor het hardlopen leuk blijft en je niet op ieder punt precies weet hoe lang je al loopt. Voorkom verveling en loop eens de andere kant op.

Hardlooptip 3: Zorg dat je niet geblesseerd raakt


Dit klinkt misschien als een open deur, en je vraagt je misschien af: hoe raak ik dan niet geblesseerd? Over blessures, en het voorkomen van hardloopblessures heb ik al eerder iets geschreven. Dat kun je hier teruglezen.

In 4 woorden: luister naar je lichaam

Hardlooptip 4: Schrijf je in voor een wedstrijd


Je inschrijven voor een hardloopwedstrijd is een goede stok achter de deur. Je hebt een concreet einddoel waar je naartoe aan het werken bent. Dit werkt motiverend, waardoor je op momenten dat je misschien geen zin hebt, toch je hardloopschoenen aantrekt en gaat trainen

 


Hardlooptip 5: De enige slechte training, is de training die je niet gedaan hebt


Er zijn van die trainingen waarop je denkt: ik had beter thuis kunnen blijven. Bedenk dan dat je toch bent gegaan en dat je er even doorheen moet. Thuis op de bank ben je blij dat je toch bent gaan lopen, ondanks dat je misschien niet lekker getraind hebt. Bedenk dan dat er geen slechte trainingen bestaan. En dat alles wat je doet mooi is meegenomen.

De dont’s die je moet vermijden

 Hardlooptip 6: Op oude schoenen gaan trainen


Heel vaak raken mensen geblesseerd doordat ze op verkeerde schoenen hardlopen. Verkeerde, of oude hardloopschoenen zijn vragen om problemen. Hardlopen is geen dure sport, dus investeer in goede hardloopschoenen. Bij All4Running kan je een gratis loopanalyse laten maken. Aan de hand van een drukplaat kan voor jou de ideale schoen worden aangemeten.

Hardlooptip 7: Te vaak en te lang hardlopen


Hardlopen is best een belastende sport, als je bedenkt dat bij iedere landing die je maakt jouw lichaam 3 tot 5 keer je eigen lichaamsgewicht moet opvangen dit behoorlijke klappen zijn. Begin je met hardlopen? Doe het dan rustig aan, ook al gaat alles goed: houd dat zo, en ga niet meer doen. Laat je lichaam wennen aan de loopbelasting. Gaat dit goed dan kan je best vaker gaan lopen, maar probeer zeker in het begin altijd een rustdag te nemen.

Hardlooptip 8: Bij het minste of geringste gaan wandelen


Zeker in het begin van het hardloopschema mag je veel wandelen. Na een aantal weken wordt dit minder en ga je langer achter elkaar hardlopen. Bedenk dat het best een beetje zwaar mag zijn. Ga je op dat soort momenten eenmaal stoppen en dan is het heel moeilijk om weer op gang te komen. Ga iets rustiger lopen en probeer daarna je tempo weer op te pakken. Dit is veel beter dan te gaan wandelen.

Hardlooptip 9: Vlak voor je training nog eten


Vlak voor je training eten is niet verstandig. Als je gaat eten gaat er meer bloed naar je spijsverteringsorganen (maag, darmen, alvleesklier, lever) om het voedsel te verteren. Door direct daarna te gaan hardlopen kan je last krijgen van steken in je zij, en zorg je voor minder bloedtoevoer naar je spieren.

Hardlooptip 10:
Te hard van start gaanIn een training is het niet altijd erg om te hard te starten, je kan dan even terugschakelen in je tempo. Toch is het beter om aan te leren dat je rustiger begint en harder eindigt. Of dit nu geldt voor een duurloop, een intervaltrainingen, tempo blokken of een heuveltraining. Zo leer je voor jezelf het juiste tempo aan te voelen, en voorkom je dat je tijdens een wedstrijd ook te hard start.

 

 

Reactie plaatsen