Waarom een sub 2 uur marathon voorlopig niet gelopen wordt

Waarom een sub 2 uur marathon voorlopig niet gelopen wordt

De marathon, een magische afstand. Zondag werd in Berlijn historie geschreven. Voor het eerst werd de 42 kilometer en 195 meter onder de 2 uur en 3 minuten gelopen (2.02’57). Zo’n 10 jaar terug werd het als onmogelijk beschouwd zo’n tijd, toch rijst nu de vraag kan het nog sneller?

Met die 2.02’57 liep de Keniaan Dennis Kimetto 26 seconden sneller dan het oude wereldrecord (Berlijn 2013, 2.03’23 door de Keniaan Wilson Kipsang Kiprotich). Nu er binnen één jaar alweer bijna een halve minuut sneller is gelopen, rijst de vraag of het nog sneller kan, en wanneer de magische grens van twee uur wordt doorbroken.

Hoe kan er zo hard gelopen worden?

Om een snelle tijd op de marathon te lopen moet alles perfect zijn. De voorbereiding moet vlekkeloos zijn verlopen, de tempomakers moeten hun werk goed doen, het parcours moet snel zijn en de weersomstandigheden moeten ideaal zijn. Een hoop factoren waarvan je afhankelijk bent, en die je niet allemaal. Het gebeurt dan ook niet zo vaak dat de omstandigheden zo ideaal zijn als in Berlijn, dat is vrij zeldzaam.

Nu staat Berlijn bekend om zijn snelle parcours maar ook de weersomstandigheden waren perfect, met 9 graden aan de start (om 8u45) en een ideale luchtvochtigheid en prima haaswerk was alles perfect.

Toch moet je ook uitzonderlijk getalenteerd zijn om zo hard te kunnen lopen. Gemiddeld ligt het tempo op net iets sneller dan 2 minuut 55 per kilometer, oftewel 20,6 kilometer per uur, en dan is dat nog maar het gemiddelde. Het tempo heeft tussen 30 en 35 km (wanneer de marathon ‘echt’ begint) zelfs boven de 21 kilometer per uur gelegen.

 

Volgens Michel Butter, zelf marathonloper, is de grens nog niet bereikt. De verklaring waardoor het de afgelopen jaren zoveel sneller is gegaan komt volgens hem door de verbeterde trainingsmethoden. Hij heeft met eigen ogen kunnen zien dat het trainen in Afrika (Kenia) ontzettend is geprofessionaliseerd. Ze letten beter op hun voeding dan vroeger, en dan zie je dat deze combinatie van factoren ervoor zorgt dat je zo veel sneller kunt lopen. Op de marathon is het echt uniek dat er zoveel harder wordt gelopen.

Kan er ooit onder de 2 uur gelopen worden?

Vanuit wetenschappelijk oogpunt is niet te voorspellen of deze magische grens ooit en zo ja, wanneer doorbroken zal worden. Het komt er in ieder geval op neer dat er per kilometer 4 seconden harder gelopen moet worden.

Kijken we naar de statistieken, dan duurde het 4 jaar voordat tussen de eerste sub 2u6 en de eerste sub 2u5. Daarna moesten we 5 jaar wachten voordat er voor het eerst onder de 2 uur en 4 minuten gelopen werd, en daarna nog 6 jaar voordat de marathon onder de 2 uur 3 gelopen werd. Hoe sneller het wereldrecord wordt, hoe moeilijker het zal worden om het bij één, laat staan bij 3 minuten te verbreken.

Tuurlijk moet je voorzichtig zijn om deze cijfers te extrapoleren naar de toekomst, maar het zou betekenen dat er pas op z’n vroegst over 18 jaar (6 jaar voor iedere minuut) onder de 2 uur gelopen wordt.

Desalniettemin blijft het fascinerend dat er zo ongelofelijk hard gelopen kan worden, en dat te bedenken dat veel Afrikanen nog een slag kunnen maken in het verder professionaliseren van hun sport.

Reactie plaatsen

Voor vragen of opmerkingen, neem gerust contact op! 

[gravityforms id="1" title="false"]