Superfoods (on)zin?

Superfoods, bestaan ze nu wel of niet. Er is nogal wat commotie rondom zogenaamde superfoods ontstaan. Superfoofds zijn voedingsmiddelen van hoge kwaliteit die rechtstreeks, zonder dat deze zijn bewerkt uit de natuur komen. Superfoods bevatten in veel gevallen een (veel) hogere voedingswaarde dan het groente en fruit dat we in de winkel kunnen kopen. Maar superfoods zijn niet alleen ‘exotische’ voedingsmiddelen als gojibessen, hennepzaad, tarwegras en kokosolie, ook blauwe bessen, broccoli, zoete aardappel, donkere chocolade, knoflook en verschillende soorten kool vallen onder de superfoods.

Waarom de ophef over superfoods?

Het voedingscentrum beweert  dat de voordelen van supperfoods onvoldoende wetenschappelijk zijn Blauwe bessenonderbouwd. Superfoods hebben de eigenschappen dat ze een hoog gehalte aan vitamines, mineralen en antioxidanten hebben en meerdere positieve effecten op de gezondheid hebben.

De positieve eigenschappen die worden toegeschreven zijn o.a. dat ze hart- en vaatziekten helpen voorkomen, helpen met afvallen, depressies tegengaan, huidveroudering tegengaan en het libido verhogen.

Het voedingscentrum beweert dat er geen supperfoods bestaan. De onderbouwing hierbij is, is dat er niet één voedingsmiddel bestaat dat alle essentiële voedingsstoffen bevat die het lichaam nodig heeft.

De term superfood, is niet wettelijk omschreven. Iedereen mag deze term dus gebruiken. Hierdoor worden er volgens het voedingscentrum aan uiteenlopende voedingsmiddelen de term superfood gehangen.

Zijn superfoods wondermiddelen?

Een gezond lichaam heeft gevarieerde voeding nodig om alle essentiële voedingsstoffen binnen te kunnen krijgen.  Superfoods zouden op je voedingspatroon een goede aanvulling kunnen zijn. Het is echter nooit een vervanging van datgene wat je normaal gesproken eet.

Superfoods

Specifieke superfoods hebben eigenschappen en bepaalde voedingsstoffen die andere voedingsmiddelen in mindere mate hebben. En naar bepaalde superfoods is weldegelijk wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd.

Alternatieve superfoods

Naast het voordeel dat ze dus meer voedingsstoffen zouden bevatten, is het nadeel van superfoods dat ze in vergelijking met een broccoli of een avocado en stuk duurder zijn. Er zijn genoeg alternatieven voor superfoods die je gewoon in de winkel om de hoek kunt halen.

Goji bessenGojibessen, rijk aan vitamine C, ijzer en fosfor kun je vervangen door boerenkool dat per 100 gram al 100% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine C bevat.

Chiazaad zit vol met vezels, is rijk aan calcium en bevat gezonde Omega-3 vetzuren. Chiazaad is een natuurlijke bron van goede vetten en bevat daarnaast nog vitamines en mineralen. Als je chiazaad wil vervangen kan je kiezen voor avocado’s.

Avocado’s bevatten ook veel van de goede Omega 3 vetzuren. Deze vrucht bevat veel goede calorieën waardoor je er snel vol van raakt. Verder zijn avocado’s een goede bron van vezels, vitamine E en B, en de mineralen calcium, fosfor, ijzer en magnesium.

Quinoa, dit is een graansoort dat rijk is aan essentiële aminozuren (aminozuren die je lichaam niet Quinoazelf aanmaakt), ijzer, fosfor, magnesium en koper. Ander voordeel van dit graansoort is dat het gen gluten bevat.

Voor quinoa bestaat niet een één op één vervanger, maar denk aan zilvervliesrijst, of bonen. Deze zitten bevatten namelijk ook veel vezels en met name bonen hebben ook een relatief hoog eiwitgehalte.

Reactie plaatsen

Voor vragen of opmerkingen, neem gerust contact op! 

[gravityforms id="1" title="false"]