Ontbijt overslaan = dikker worden

Ontbijten is voor veel mensen nog een hele opgave. Meer dan een kwart van de mensen slaat geregeld het ontbijt over een gaat zonder wat te eten de deur uit. Mensen die denken dat het overslaan van je ontbijt goed voor je is hebben het echter mis. Meerdere wetenschappelijke studies hebben namelijk aangetoond dat het niet ontbijten meerdere gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Onder volwassenen is al aangetoond dat het overslaan van maaltijden gedurende de dag, geassocieerd wordt met  o.a. overtollig lichaamsvet, een hoge bloeddruk en insuline resistentie. Amerikaans onderzoek dat in 2013 gepubliceerd is heeft aangetoond dat gezonde mannen die hun ontbijt oversloegen 27% meer kans hadden om op latere leeftijd last te krijgen van Coronary Heart Disease (CHD) risico’s , in vergelijking met mannen die hun ontbijt niet oversloegen (Cahil et all, 2013).

Waarom is niet ontbijten slecht voor je?

Hoewel je slaapt en je er dus weinig van merkt, is je lichaam ’s nachts bezig om te herstellen. Allerlei lichaamseigen processen vinden plaats welke energie kosten en ook zorgen voor vochtverlies. Doordat je een tijd lang niks gegeten en gedronken hebt, is het niet gek dat je vaak ’s ochtends als je even wakker bent dorst en trek krijgt.

Je hebt maar één nuchtere maag per dag, en dat is als je ’s ochtends opstaat. Wie niet (goed) ontbijt heeft onvoldoende energie om de dag goed te beginnen, wat leidt tot een afname van je concentratievermogen en verhoogde prikkelbaarheid. Dit komt simpelweg doordat je niet voldoende of zelfs helemaal geen voedingsstoffen binnenkrijgt. De basis waarmee je de dag start is er dus niet.

Dit betekend ook dat je ontbijt niet kan worden ingehaald door na een paar uur wat te gaan eten. Ontbijten zorgt ervoor dat o.a. de darmen weer in werking gezet worden wat je stoelgang verbeterd. Kortom je lichaam wordt weer in werking gezet en je krijgt een boost aan energie.

Ontbijt overslaan

Hieronder kort een aantal redenen waarom niet ontbijten niet goed is:

  • Doordat je vaak 8 tot 10 uur niks gegeten hebt, heb je energie nodig om de dag goed te beginnen
  • Zonder energie daalt je suikerspiegel waardoor je enorme trek krijgt
  • Ontbijt overslaan zorgt ervoor dat je later op de dag meer (tegelijk) gaat eten
  • Zonder ontbijt presteer je veel minder dan iemand die wel ontbijt
  • Vaak grijp je naar makkelijk (en vaak) ongezond voedsel

Ontbijt overslaan betekend meer vetopslag

Mensen die regelmatig hun ontbijt overslaan hebben een grotere kans dat ze op een later moment op de dag meer gaan eten, en vaak vooral ongezond. Als je niet ontbijt scheelt dat weer calorieën, maar als je die later op de dag weer compenseert door voeding met verkeerde voedingsstoffen (verkeerder vetten, suikers etc.), dan heeft niet ontbijten dus alleen maar een averechts effect.

Door de dag niet te beginnen met eten geef je als het ware en signaal aan het lichaam dat er geen energie binnenkomt. Wat gebeurt er? Je lichaam gaat het voedsel dat nog in de maag zit en andere energie die je niet gebruikt opslaan als vet. Hierdoor krijg je alleen maar meer honger en ga je dus ook meer eten.

Wat is een goed ontbijt?

Detox water

Wat is dan een goed, gezond en voedzaam ontbijt? Wat je ook eet of drink ’s ochtends, drink altijd minimaal een halve liter water (2 glazen). Je lichaam droogt ’s nachts uit waardoor je vochtbalans erg is gedaald (check dit aan de hand van de weegschaal) als je wakker wordt. Water/vocht heb je nodig voor alles wat er in het lichaam gebeurt. Te weinig water drinken kan tevens hoofdpijn veroorzaken.

Aan je water kun je bijvoorbeeld ook citroensap toevoegen, dit heeft een alkalische effect wat zorgt voor een zuiverende wering van je bloedvaten. Een alkalisch lichaam heeft een verhoogde weerstand ten opzichte van een ‘zuur’ lichaam.

Net als met normale voeding geldt: varieer. Varieer in de voedingsstoffen die je neemt. Kies dus voor wat ‘goede’ koolhydraten en vezels, maar ook eiwitten en gezonde onverzadigde (onverzadigd = ok) vetzuren.

Langzame koolhydratenGoede koolhydraten zijn de koolhydraten die langzaam in je bloed worden opgenomen. De koolhydraten bevatten ‘traag’ werkende suikers. Dit voorkomt een te snelle stijging van je bloedsuikerspiegel – het houdt je glucosespiegel op een rustig niveau. Hierdoor krijg je niet opeens last van energie-dips. Kies voor fruit zoals appels, sinaasappels, kiwi’s.

Eiwitten zorgen voor het herstel van je spierweefsel (na training) maar eiwitten hebben ook een belangrijke functie voor het op peil houden van je weerstand. Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam en zijn nodig voor het produceren van antilichamen en enzymen van het immuunsysteem. Eiwitten werken positief doordat het je een vol/verzadigd gevoel geeft waardoor je minder snel weer trek (in iets zoets) hebt.

Eiwitten vind je in eieren, vlees, vis, kwark, yoghurt, melk, en kaas.

Yoghurt met noten

Gezonde vetten zijn de vetten in advocado’s en vis, olijfolie (extra vierge) en kokosolie en noten en zaden – dezegeven je net als eiwitten een verzadigd gevoel en zijn tegelijkertijd een bron van energie doordat ze veel goede calorieën bevatten.

Vezels vind je veel in brood en ook groenten. Als je graag brood bij je ontbijt neemt, kies dan het liefst voor bruinbrood, volkorenbrood of speltbrood. Maar je kunt ook kiezen voor havermout of brinta – dit kun je makkelijk met melk opwarmen, of koud door de yoghurt/kwark, voeg fruit (een kleine appel) en rozijnen toe en je hebt een perfecte start van de dag.

Let wel op met muesli en cruesli, deze zitten namelijk vol met suikers en daarom minder gezond voor je.

Bron:

L, E. Cahill.,  S, E. Chiuve., R,A. Mekary., M, K. Jensen., A, J. Flint., F, B. Hu., E, B. Rimm, (2013). Prospective Study of Breakfast Eating and Incident Coronary Heart Disease in a Cohort of Male US Health Professionals.

Reactie plaatsen

Voor vragen of opmerkingen, neem gerust contact op! 

[gravityforms id="1" title="false"]