Marathon lopen… Gezond? Verslavend? of nooit aan beginnen?

Marathon lopen… Gezond? Verslavend? of nooit aan beginnen?

De marathon; afgelopen zondag stonden zowel in Londen als in Rotterdam weer duizenden mensen aan de start van die magische afstand: 42.195 meter. Vele uren trainingsarbeid, lange duurlopen, honderden kilometers hardlopen, veel rust pakken en niet te vergeten koolhydraat stapelen, dat zijn de ingrediënten in de voorbereiding van de marathon.

Hoewel ik er zelf nog niet aan moet denken om een marathon te lopen, staat dit na mijn actieve looparrière op de baan, zeker nog op de planning. Hardlopers die een marathon gelopen hebben zeggen niet voor niets dat je geen echter hardloper bent als je nooit een marathon gelopen hebt.

Veel mensen die besluiten om één keer, maar dan ook echt maar één keer het avontuur aan te gaan, zijn inmiddels verslaafd en hebben de smaak te pakken.

marathon lopen

Dat hardlopen verslavend werkt zullen vele hardlopers beamen. Zeker het gevoel na zoiets bijzonders gepresteerd te hebben als het lopen van een marathon. Hoewel de meeste daar direct na de finish waarschijnlijk heel anders over denken…

Is een marathon lopen gezond?

Dat een paar keer per week hardlopen gezond is, dat moge duidelijk zijn. Regelmatig hardlopen wordt in verband gebracht met meerdere gezondheidsvoordelen. Maar meer dan 2 en half uur (soms zelfs 4 uur of meer) achter elkaar hardlopen, of dat nu zo gezond is? Om dan nog maar te zwijgen over de maandenlange voorbereiding met het lopen van heel veel kilometers.

 

Een nieuwe studie toont aan dat mensen die (te) vaak en (te) veel hardlopen (waaronder ook marathonlopers) net als mensen die helemaal niet sporten waarschijnlijk een kortere levensuur hebben, in vergelijking met een gemiddelde hardloper (2 tot 3 uur per week).

marathon lopen - gezond voor je hart?3.800 mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 46 deden mee aan de studie, 70% (2.660) van de deelnemers lopen meer dan 30 kilometer per week.

Er werd onderzoek gedaan naar het gebruik van pijnstillers, en andere gezondheidsindicatoren (hoge bloeddruk, hoog cholesterol gehalte, diabetes, familiehistorie, rokend of niet en hartaandoeningen). Geen van die risicofactoren had invloed op de verkorte levensduur.

De studie levert dan ook geen verschillen die een mogelijke verklaring bieden voor de verkorte levensuur. Ook is nog niet duidelijk hoe lang en hoeveel hardlopen wel goed is voor de gezondheid en levensduur.

Een marathon lopen, niet doen dus?

‘If you want to run a marathon, run one and cross it off your buclekt list’ zo is het advies. Het vraagt simpelweg te veel van het lichaam om een marathon (in een hoog) tempo te lopen, aldus hartspecialist (en reviewer van de studie) Dr. Okeefe.

Ook ander onderzoek toont aan dat het lopen van een marathon (bij minder getrainde hardlopers) niet gezond is voor je hart (Gaudreault et al, 2013). Kortom, om er gezonder van te worden hoef je de uitdaging niet aan te gaan.

Hardlopen is verslavend

marathon lopen - medailleWaarom zijn er dan toch zo veel mensen die de marathon ooit een keer willen (uit)lopen? Hardlopen is populairder dan ooit. Nu het weer langer licht blijft, het weer  beter is, en ook de zomer er weer aan komt, trekken steeds meer mensen hun hardloopschoenen aan.

 

De populariteit van het hardlopen zie je niet alleen alleen op zondagochtend gaat hardlopen. Die hardlooppopulariteit zorgt ook voor een run op startbewijzen van hardloopwedstrijden zoals de  de Dam tot Damloop.

Dat hardlopen verslavend is komt doordat je tijdens het hardlopen bepaalde gelukshormonen zoals endorfines aanmaakt. Deze hormonen (neurotransmitters) geven je een blij en vrolijk gevoel, een euforische staat die je tijdens het hardlopen ervaart – de runners high.

Of je nu traint voor je eerste 5 km, een halve marathon, of een hele marathon, het gevoel na afloop is onbeschrijfelijk. Een gevoel dat je zelf moet ervaren…

Running inspiratie

Nog niet klaar voor een marathon, maar wel zin om te gaan hardlopen? Een beetje motivatie kan nooit kwaad.

Succes!

Hoe verbeter ik mijn VO2max?
Door

Hoe verbeter ik mijn VO2max?

op 17 Jun 2014

[…] deze spiervezels actief zijn tijdens langdurige (langzamere) inspanningen, zoals het lopen van een marathon. Tijdens maximale inspanning wordt zo’n 85% van de hoeveelheid zuurstof in het bloed opgenomen […]

Reactie plaatsen

Voor vragen of opmerkingen, neem gerust contact op! 

[gravityforms id="1" title="false"]