Is het doen van buikspieroefeningen goed voor je?

Is het doen van buikspieroefeningen goed voor je?

Buikspieroefeningen als crunches, side-crunches, reverse chrunches, sit-ups, leg-raises, en alle andere buikspieroefeningen die je zelf eenvoudig thuis kunt doen, iedere fitness website staat er vol mee. Maar hoe effectief is het doen van buikspieroefeningen nu echt? Is het trainen van je buikspieren een goede manier om sterke (en strakke) buikspieren te krijgen en het (overtollige) vetweefsel op je buik (buikvet) te verbranden?

Een veel gemaakte denkfout

Het (eindeloos) doen van buikspieroefeningen zorgen niet voor een strakke buik, helaas. Veel mensen denken dat je zo veel buikspieroefeningen - crunchesmogelijk verschillende buikspieroefeningen moet doen om ervoor te zorgen dat ze strakke buikspieren krijgen. Het gaat echter om het verbranden van het buikvet, alleen op die manier worden je buikspieren ook daadwerkelijk zichtbaar.

Wel of geen buikspieroefeningen doen?

Buikspieroefeningen zijn niet slecht om te doen. Ze hebben alleen een ander doel dan dat veel mensen denken. Door het doen van buikspieroefeningen zorg je ervoor dat je buikspieren sterker worden. Net als het maken van squats, lunges en andere beenoefeningen zorgen voor meer spierkracht in je bovenbenen, hamstrings en
billen.

De rol van hormonen: insuline en cortisol

Als je een strakke buik wilt is het dus belangrijk om het buikvet te verbranden. Maar hoe doe je dat dan? Ten eerste is het belangrijk om te weten hoe je aan dat buikvet komt. Overtollig vetweefsel is vaak het gevolg van te veel en meestal ook ongezond eten. Verkeerde (verzadigde) vetten en ook koolhydraten (suikers) zorgen voor de aanmaak van de hormonen insuline en cortisol. Na een koolhydraatrijke maaltijd stijgt de bloedsuikerspiegel o.i.v. het hormoon insuline. Koolhydraten heeft je lichaam nodig als brandstof. Een te veel aan koolhydraten zorgt echter voor vetopslag en dan stopt het lichaam ook met de verbranding van vet (wat tijdens het sporten gebeurt).

Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd en zorgt ook voor een stijging in de bloedsuikerspiegel. Het stimuleert de eetlust en zorgt net als insuline ook voor de opslag van vet.

buikspieren - buikvet verbranden

Ook als je gezond eet, en veel beweegt kan het zijn dat je geen gewicht verliest en het overtollige buikvet (vetweefsel) niet kwijt raakt. Het is onmogelijk om af te vallen als je lichaam (veel) insuline aanmaakt. Gelukkig heb je hier (in grote mate) zelf veel invloed op. Doormiddel van de juiste voeding (minder suikers) kun je controle houden over de insulineproductie.

Dat insuline en cortisol niet goed zijn om van het buikvet af te komen, betekend niet dat je deze hormonen niet in je lichaam nodig hebt. Het gaat om een goede hormoonhuishouding, waarbij er een balans moet bestaan tussen de hormonen die zorgen voor vetopslag of vetverbranding.

Vetverbrandingshormonen

Gelukkig zijn er ook ‘goede’ hormonen die juist zorgen voor vetverbranding. Dit zijn de hormonen groeihormoon en krachttraining - TRXtestosteron. Testosteron wordt vaak geassocieerd met mannen, maar ook vrouwen maken dit hormoon aan – zij het in mindere maten dan bij mannen.

Zowel groeihormoon als testosteron maakt het lichaam uit zichzelf aan, waardoor je stofwisseling verhoogt wordt, en je uiteindelijk dus ook meer vetweefsel verband. Krachtoefeningen voor de grote spiergroepen: bovenbeenspieren, borst schouders en rug zorgen voor de aanmaak van testosteron en groeihormoon. Krachttraining is een effectieve manier die
zorgt voor de aanmaak van deze twee hormonen. Voorwaarde is wel dat als je de grote spiergroepen traint, de trainingsprikkel wel groot genoeg is zodat de hormoonproductie daadwerkelijk gestimuleerd wordt.

Wat er gebeurt is dat je totale spiermassa toeneemt, en doordat spiermassa meer energie vraagt van het lichaam (t.o.v. vetweefsel) verbrand je meer calorieën (heb je een hogere stofwisseling). Dus zelfs als je dan niet aan het sporten bent, verbrand je buikvet.

En buikspieroefeningen dan?

Het gaat met name om het trainen van de grote spiergroepen. Het zal je wellicht opvallen dat buikspieren hier niet onder vallen. Deze spiergroep is minder groot dan je bovenbeenspieren, of je borst- en rugspieren. Dus doe je alleen buikspieroefeningen (met of zonder gewicht) dan worden je buikspieren wel sterker, maar heeft dit een kleiner effect op de aanmaak van testosteron en groeihormoon en uiteindelijk op de hoeveelheid vet je verbrandt.

Kristof
Door

Kristof

op 10 Jul 2014

Interessant artikel Niels!

Ab workout: 4 oefeningen die je crunches vervangen
Door

Ab workout: 4 oefeningen die je crunches vervangen

op 16 Jul 2014

[…] Doe in totaal 3 setjes van deze oefeningen, en je bent binnen 10 minuten klaar met het trainen van je buikspieren  […]

Reactie plaatsen

Voor vragen of opmerkingen, neem gerust contact op! 

[gravityforms id="1" title="false"]