Groenten en fruit eten: hoe meer hoe beter?

Groenten en fruit, we weten inmiddels wel dat het gezond is om hier voldoende van binnen te krijgen. Maar hoeveel is eigenlijk veel genoeg? Is het zo dat hoe meer groenten en fruit je eet hoe beter? Een 13 jaar durend Brits onderzoek biedt uitkomst. Onderzoekers aan de University College London hebben tussen 2001 en 2013 65.26 Britten bestudeerd, wat blijkt: hoe meer groenten en fruit ze aten, hoe lager de kans op vroegtijdig overlijden.

De onderzoekers hebben met behulp van de ‘Health Survey’ de eetgewoonten van hun landgenoten onderzocht. Ze schatten in dat het eten van 7 stuks groenten en fruit per dag de kans op het overlijden aan kanker en hart- en vaatziekten met 25% en respectievelijk 31% verlaagt.

Volgens dit onderzoek moet je in totaal dus minimaal 3 ons fruit en 4 ons groenten per dag eten. Dit terwijl het overgrote deel van de Nederlanders niet eens aan de 2 ons groenten en 2 stuks fruit per dag komt.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=EVUediTNLiE[/youtube]

Eet 7 porties groenten en fruit per dag

In vergelijking met mensen die slechts 1 portie per dag aten, kan het eten van 7 stuks groenten of fruit het sterftepercentage met 42% verlagen. Mensen die tussen de 5 en 7 porties per dag aten verlagen het risico met 36%. 1 portie staat hierbij gelijk aan 80 gram (grofweg 1 stuk fruit en 3 volle eetlepels groenten).

Deze cijfers zijn aangepast naar geslacht, leeftijd, rokend of niet, sociale klasse, Body Mass Inxed (BMI), opleiding, fysieke gezondheid en alcohol gebruik.

Verse groenten, salade en fruit

Salade Het onderzoek dat gepubliceerd is in the Journal of Epidemiology & Community Health concludeerde dat verse groenten het meest beschermde effect hadden, waarbij elk dagelijkse portie het risico op vroegtijdig overlijden met 16% doet afnemen. Salades hebben een risicoreductie van 13% per portie en elk stuk fruit reduceert het sterftecijfer met (maar) 4%. Je kunt dus beter extra groenten eten dan dat je meer fruit eet.

Geen geconserveerd en ingevroren fruit

De auteurs van het onderzoek kwamen ook tot de conclusie dat fruitsappen geen significant effect op de gezondheid blijken te hebben.

Het eten van ingevroren fruit blijkt de kans op overlijden juist te doen toenemen (+17% per portie) in plaats van afnemen. Hierbij opgemerkt dat geen onderscheid is gemaakt tussen ingevroren en geconserveerd fruit. Geconserveerd fruit bevat een hoog suikergehalte en goedkopere varianten zijn vaak verpakt in siroop in plaats van fruitsap. Het hoge suikergehalte doet de voordelen van het fruit meer dan teniet.

Zijn die 7 porties groenten en fruit overdreven?

Fruit and vegetable consumption and all cause, cancer and CVD mortalityWat opvalt als je goed naar de tabel hiernaast kijkt, is dat onder personen die 7 of meer porties groenten en fruit per dag eten, niet alleen het sterftecijfer lager is, maar dat deze personen over het algemeen gezonder leven (zie de laatste kolom). Ze roken niet,  bewegen veel, hebben een normaal BMI, en zijn hoger opgeleid. De vraag is dan, hoeveel van die gezondheid komt dan daadwerkelijk door het eten van zoveel groenten en fruit? En wat is de invloed van die overige gezondheidsfactoren op een lager sterftecijfer?

Feit is dat maar 5% van de Nederlanders de voorgeschreven richtlijnen voor het eten van groenten en fruit haalt.

Reactie plaatsen

Voor vragen of opmerkingen, neem gerust contact op! 

[gravityforms id="1" title="false"]