Goede hardloopschoenen geen voorwaarde voorkomen blessures

Goede hardloopschoenen geen voorwaarde voorkomen blessures

Iedere fabrikant van hardloopschoenen zal beweren dat goede hardloopschoenen van belang zijn om blessurevrij te kunnen (blijven) hardlopen. Dit is echter geen noodzakelijke voorwaarde, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van sportarts Steef Bredeweg van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Overbelasting en eerdere blessures, dit zijn volgens Bredeweg de enige twee factoren die het risico op blessures duidelijk vergroten.

De keerzijde van de medaille

Hardlopen wordt nog iedere dag populairder. Zo’n 2,5 miljoen Nederlanders lopen regelmatig (2 tot 3 keer per week) hard, en dit aantal groeit de laatste jaren gestaag. Hardlopen is zo populair door de eenvoud: je kan het (bijna) overal doen, hebt er weinig voor nodig en kan door (praktisch) iedereen gedaan worden. Daarnaast is het goed voor je gezondheid en werkt het ontspannend.

De keerzijde van de medaille is dat hardlopen een relatief belastende sport is, in vergelijking met bijvoorbeeld zwemmen of wielrennen – met als gevolg: blessures. Die hardloopblessures variëren van overbelastingblessures (te snel te hard en te vaak willen hardlopen) tot acute blessures waarbij er een plotselinge kneuzing, botbreuk of spierscheuring ontstaat. Het aantal blessures is sinds de eerste hardloopgolf, begin jaren tachtig stabiel, maar wel hoog.

Hardloopschoenen bieden geen preventie blessures

In de wetenschappelijke literatuur is geen bewijst te vinden waaruit blijkt dat juiste hardloopschoenen hardloopblessures helpt te voorkomen, ze helpen dus niet om letsel te voorkomen.

Schokbelasting niet bepalend voor blessures

hardlopen - schokbelastingVaak wordt gedacht dat beginnende hardlopers die nog niet eerder een sport met een dergelijke schokbelasting als hardlopen hebben beoefend, een verhoogde kans op hardloopblessures hebben. Een specifiek voorbereidingsprogramma met wandel- en huppeloefeningen waarbij beginnende hardlopers  aan de schokbelasting van het hardlopen kunnen wennen, blijken geen reductie tot het aantal blessures te hebben.

Asymmetrie geen risicofactor

Asymmetrie in het lichaam (lengteverschil in onderste ledematen, bijvoorbeeld) vormt vaak een mogelijke risicofactoor voor hardloopblessures, zo is de gedachte. Een asymmetrie tussen het linker- en rechterbeen kan er voor zorgen dat de schokbelasting onevenredig over beide ledematen wordt verdeeld. Hierdoor wordt het been dat blootstaat aan de zwaardere loopbelasting gevoeliger voor blessure.

Asymmetrie blijkt echter geen voorspeller voor hardloopblessures te zijn. Kleine asymmetrische verschillen zijn heel normaal tijdens het hardlopen, en de mate van asymmetrie heeft dan ook geen effect op het ontstaan van blessures.

Verder onderzoek noodzakelijk

Bredewijk pleit voor meer onderzoek om in de toekomst hardloopblessures te kunnen voorkomen. Hij heeft het dan met name over de beginnende hardloper, en de omstandigheden en voorwaarden op basis waarvan een volgende stap in het trainingsschema gemaakt kan worden. ‘’Als we meer weten over het effect van bijvoorbeeld spierpijn en het algemene gevoel na inspanningen, kunnen we hen in de toekomst beter adviseren om de hardloopsport veilig en verantwoord te blijven beoefenen.’’

Reactie plaatsen

Voor vragen of opmerkingen, neem gerust contact op! 

[gravityforms id="1" title="false"]