Een gezonde geest in een gezond lichaam: train je brein

Een gezonde geest in een gezond lichaam: train je brein

Je brein, of onze hersenen is een complex orgaan verdeeld in twee verschillende hersenhelften, een linker en een rechter, en heeft en bewustzijn en een onderbewustzijn. We weten veel over het brein, de functie van onze hersenen en waar bepaalde lichaamsprocessen in het brein plaatsvinden. Toch weten we misschien nog wel veel meer niet. Wat we wel weten is dat net als ons lichaam, we het brein gezond moeten houden. Als we ouder worden gaat niet alleen de fysieke conditie achteruit, ook verminderen de cognitieve functies. Toch kan je zelf genoeg doen om je brein te trainen en het verouderingsproces van je hersenen te vertragen.

Om je brein gezond te houden hoef je niks geks te doen. Wat goed voor ons lichaam is, is ook goed voor het brein. Dat begint bij bewegen, gezonde voeding, slaap en ook het trainen van je brein.

Slapen

Zelfs tijdens onze slaap is het brein actiever dan we denken. Taken die niet geautomatiseerd zijn in ons brein, stoppen als we in slaap vallen. SlapenDe hersenen blokkeren omgevingsprikkels, waardoor de buitenwereld nauwelijks invloed heeft. Onderzoek wijst uit dat delen van het brein routinematig monitoren wat er om ons heen gebeurt,
dat verklaart onder andere waarom je de wekker ’s ochtends wel wordt, maar die onweer ’s nachts niet.

Slaap is een goede manier om de hersenen gezond te houden, een tekort aan slaap tast je fysieke gezondheid aan (je voelt je moe en futloos) ook je brein functioneert niet goed. Denk aan concentratieproblemen, een trager reactievermogen een en aandachttekort. Simpel gezegd dat wat we overdag meemaken worden tijdens de slaap in de hersenen verwerkt. Goede slaap zorgt voor een goed geheugen, een goede concentratie en fysieke activiteit.

Bewegen

Het nut van bewegen is groot, het brein is betrokken bij de aansturing van onze spieren. De hersenen sturen signalen naar de spieren, die vervolgens kunnen bewegen. Dankzij de hersenen hebben we de coördinatie om lastige bewegingen uit te kunnen voeren. Bewegen houdt de hersenen jong en gezond.

Non-stop achter de laptop vraagt veel van je hersenen. Zorg dat je tijdens het werk regelmatig beweegt (het liefst buiten), hierdoor krijgen je hersenen meer zuurstof en brengen je brein even op adem. Fysieke activiteit zorgt ervoor dat er in de hippocampus (een belangrijk geheugengebied) nieuwe hersencellen worden aangemaakt.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0L4Fl9AY9RU[/youtube]

Net als dat bewegen zorgt voor de afgifte van neurotransmitters in de hersenen. De stoffen serotonine en dopamine geven ons een prettig gevoel, denk bijvoorbeeld aan de runners high. De kans op psychische stoornissen neemt af bij regelmatig bewegen, verbeterd de cognitieve functie, ook voor mensen met dementie.

Eten

Net als alle andere delen van het lichaam vragen de hersenen om energie. De hersenen vreten energie meer dan 20% van alle energie komt voor rekening van de hersenen. Een duf gevoel door te weinig energie vermindert de werking van de hersenen. Er wordt erg veel onderzoek gedaan naar de invloed van voedingsstoffen op de werking van het brein. Met name omega-3 vetzuren en vitamine B zijn belangrijk.

Kauwen, is ook een vorm van beweging. Tijdens het kauwen neemt de doorbloeding van een van de grootste hersenvaten sterk toe. Kauwen is ook belangrijk om voeding smaakvol te krijgen en te kunnen genieten van eten.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lTUzUGB8GAg[/youtube]

Zoek die uitdaging

Mentale uitdagingen houden je scherp. Om je brein gezond te houden helpt het om spelletjes en denkopdrachten te doen. Zo train je het brein-hersentraininggeheugen, en versterk je de verbindingen tussen de neuronen in je brein. Dit zorgt ervoor dat ze actief blijven en dat je ze makkelijker kan gebruiken.

Hetzelfde geldt voor sporten, ook daarmee verbeter je de functie van de neuronen, en houd je de bloedvaten in je hersenen soepel.

Hersentraining klinkt misschien heel saai, toch verbeteren die functies van het brein die je traint. Na het doen van reken-, taal-, en cijferspellen wordt je er dus vanzelf beter in.

No stress please

Stress is niet goed voor het lichaam, dat weten we allemaal.
De een kan er net iets beter mee omgaan dan de ander, maar voorkomen is altijd beter. Ervaren we stress dan gaat het brein aan het werk, het sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd dat ons lichaam ‘in de startblokken’ zet. Hartslag en bloeddruk gaan omhoog, je pupillen worden wijder en je bent klaar om te presteren,. Na deze eerste reactie treedt de hypofyse in werking. Dit onderdeel van de hersenen (een kliertje onder in het brein) ter grote van een erwt, stuurt de bijnieren aan om cortisol te produceren, het stresshormoon. Hierdoor krijg je meer energie (het laat de bloedsuikerspiegel stijgen). Maar chronische stress zorgt ook voor beschadiging van de hersenen (m.n. de hippocampus), een verslechterd geheugen dus.

Reactie plaatsen

Voor vragen of opmerkingen, neem gerust contact op! 

[gravityforms id="1" title="false"]